MZ SR nezverejňuje informácie tak, ako by malo

25.01.2012 Bratislava

BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) - Ministerstvo zdravotníctva SR nezverejňuje životopisy a konflikty záujmov členov liekových regulačných komisií napriek tomu, že už asi dva mesiace platí nový zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorý mu to prikazuje.

Upozornil na to exporadca ministra zdravotníctva Martin Filko. Práve zverejňovanie týchto údajov malo celý proces kategorizácie sprehľadniť a pomôcť zvýšiť jeho transparentnosť.

Rezort zdravotníctva ale kritiku odmieta a tvrdí, že podľa nového zákona sa konania začaté pred nadobudnutím jeho účinnosti dokončia podľa doterajších predpisov.

"To znamená, že konania o všetkých žiadostiach podaných pred 1. 12. 2011 sa posudzujú tak, ako keby nový zákon ani neexistoval, a teda aj s poradnými orgánmi menovanými na základe doterajšieho zákona," vysvetlila hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová.


Konflikt záujmov

Všetky doterajšie zasadania kategorizačných komisií a kategorizačných rád sa podľa nej týkali výhradne konaní začatých v čase platnosti pôvodného zákona. Ten pritom nedefinuje pojem konflikt záujmov, ani neurčuje povinnosť zverejňovať konflikty záujmov či životopisy. "Vzhľadom na to, že aktuálne ministerstvo v súlade s prechodnými ustanoveniami zákona rieši ešte staré konania, k zriadeniu nových poradných orgánov a vymenovaniu ich členov do dnešného dňa nedošlo," dodala hovorkyňa.

Doteraz teda podľa nej ešte nie je vytvorená žiadna nová kategorizačná komisia alebo kategorizačná rada, na ktorú by sa podľa nového zákona vzťahovala povinnosť zverejniť konflikty záujmov a životopisy členov. Po ich zriadení bude rezort postupovať v súlade s novým zákonom. "Paragrafy sú kľukaté, a kreatívny právnik možno vie prísť aj s takýmto výkladom. No ide zásadne proti duchu a zámeru tejto časti zákona," reagoval na vysvetlenie ministerstva Filko.

Zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín schválil parlament v polovici septembra minulého roka. Okrem iného prináša referencovanie cien liekov na úroveň druhej najnižšej v Európskej únii, kategorizovanie špeciálneho zdravotníckeho materiálu, či dočasnú a podmienenú kategorizáciu. Zákon taktiež zavádza do kategorizácie osobitnú formu elektronickej komunikácie a stanovuje zverejňovať žiadosti, podklady, rozhodnutia a odborné odporúčania prijaté poradnými orgánmi.

Definuje taktiež konflikt záujmov, ktorý umožňuje vylúčenie člena poradného orgánu. Pôvodne zmeny v návrhu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov obsahovala novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Legislatívna rada vlády SR však ministerstvu zdravotníctva z dôvodu rozsahu zmien odporučila, aby predložil nie novelu, ale nový zákon. Zákon v minulosti výrazne kritizoval farmaceutický priemysel.
 

Vyberte región